Mitől nem alszik a kicsi? Az ágyra már gondolt?

Természetes, hogy orvoshoz, szakemberhez fordulunk, ha gyermekünk jól láthatóan napok, esetleg hetek óta álmatlansággal küszködik, vagy épp arról panaszkodik, hogy bár időben lefeküdt (időben lefektettük aludni), mégis fáradt, nyűgös, vagy ha már iskolás, dekoncentrált, rossz jegyeket hoz, pedig készül az órákra.

Talán meglepő, de nagyon sok esetben az ágy a ludas a dologban.

Amikor elkezdtünk abban gondolkodni, hogy gyerekágyak gyártásába fogunk, alaposan felmértük, hogy végeredményben mi a különbség a méretek arányaitól eltekintve a gyerekágyak és a felnőttek számára készült ágyak között és rájöttünk, hogy valójában egy egészen más világról van szó.

És most nem szeretnénk hosszadalmas és unalmas technikai kérdésekkel fárasztani senkit sem, s bár esetlennek hathat a megfogalmazás, mégis – egy jó gyerekágy legfőbb tulajdonsága a hatása: gyermekünk jól alszik, kipihent és kiegyensúlyozott.

A tömeggyártott ágyakkal sokszor az is komoly probléma, hogy silány anyagokból készülnek, így lehet, hogy kényelmesek és nyugodt éjszakákról számolnak be a kicsik, de ha mondjuk egy festés, vagy szobaátrendezés miatt néhányszor mozgatni kell az ágyat, lehet, hogy a harmadik alkalommal egész egyszerűen elengednek az illesztések, vagy törik, deformálódik az anyag.  

Akárhogy is döntsön az ember, azt sosem szabad elfelejteni, hogy életünk nagyjából felét ágyban töltjük. Nagyon nem mindegy, hogy az az ágy milyen. A gyermekek fejlődésével foglalkozó szakemberek pedig egyöntetűen úgy tartják, hogy a gyermekkorban bennünket érő hatások messze a legnagyobb befolyással vannak életünkre.

Ugyanakkor a jó/rossz szokások is ekkor alakulnak ki. Aki gyerekkorában jó ágyban alszik, az felnőttként is így tesz majd, ez a kérdéskör pedig már az életminőségről szól: ha jól alszunk, jobban teljesítünk, ha jobban teljesítünk, boldogabbak és elégedettebbek vagyunk.

És valóban, mindez ezer szállal kötődik az ágyunkhoz. Elsőre meglepőnek tűnhet, de valójában közel sincs szó nagy csodáról.  

Tetszett amit olvastál? Mondd el a véleményed!