Melyek a hazánkban legnépszerűbb fenyőfajták?

A fenyő, mint faanyag, így ebben a formában, hogy „fenyő”, még nem mond el mindent. Igen sokféle változata létezik ugyanis, melyek nem csupán szín és szálszerkezet tekintetében, vagy árban különböznek egymástól, de az általuk sugárzott érzetek jellegében is.

A fa él. Ez nem vitás. De melyikkel élnénk együtt mi is legszívesebben?

Erdei fenyő

Ezt a fajtát szokás másutt borovi fenyő néven emlegetni. Igazán sok van belőle, nagyon könnyen hagyja magát megmunkálni, mesterek kezében olyan, akár a vaj.

Kedvező ára, alacsony tömege és természetessége miatt ez a legnépszerűbb fenyőfa-típus.  

Jegenyefenyő

Az egykori legelfoglaltabb iparosok egyike bizony a kádár volt. Mert hordó mindenkinek kellett, többnyire sok és sokféle. Közép-Európában a legtöbb helyen a hordók dongáinak készítésére jegenyefenyőt használtak. Ez a fenyőféle manapság a bútorkészítés során kerül felhasználásra, de a tradicionális jellegű hajóépítésben is jelentős szerepe van.  

Lucfenyő

Az erdei fenyőnél is népszerűbb változat. Könnyű és nagyon finom, lágy fája jól hasítható, bár nem megfelelő ápolás mellett (vagy nem elég körültekintő szárítás következtében) egy idő után hajlamos lehet a repedésre.

Nem csupán gyönyörű bútokokat, de hangszereket is készítenek belőle.  

Vörösfenyő

A vörösfenyő a fenyőfélék közül a legtartósabb és legerősebb, legkeményebb változat. Szívós, rugalmas de hasítani mindennek ellenére kiválóan lehet.

Évgyűrűi nagyon éles határokkal jelennek meg, így a vörösfenyő faanyagok gyönyörű mintázatokkal bírnak.

Keménysége mellett a másik különleges tulajdonsága, hogy szerkezeténél fogva igen komoly mértékben saválló. Ezért aztán strapabíró és hosszú életű padló készülhet belőle, de ajtók, ablakok  gyártására is használható, nem csupán strapabíró tulajdonságai révén, de szépsége okén is.

A bognárok és az esztergályosok szívesen dolgoznak vele.   

Önnek melyik a kedvence? Elgondolkodott már rajta, mennyire kegyes hozzánk a természet, hogy egy ilyen nemes anyagból is ennyifélével ajándékozott meg bennünket?

Tetszett amit olvastál? Mondd el a véleményed!