10 tipp, hogy hogyan altassa el gyermekét

Íme 10 jó tanács annak érdekében, hogy gyermeke átaludja az éjszakát: Érdemes betartani ezeket a jó tanácsokat, melyeket a Marylandi Egészségügyi Kutatóintézet orvosai, alvásszakértői és kutatói állítottak össze. Készüljön fel a kellemes alvással töltött éjszakákra.

  1. Legalább 6 órával alvás előtt ne adjunk gyermekünknek nehéz ételeket és semmit, ami koffeint tartalmaz.

  2. Vacsora után már ne végezzünk olyan tevékenységet gyermekünkkel, mely izgalmas lehet a számára.

  3. Figyelmeztessük gyermekünket, hogy 5 perc múlva lefekvés vagy adjunk neki választási lehetőséget: "Most akarsz lefeküdni vagy 5 perc múlva?" Azonban ezt a kérdést csupán egyszer tegyük fel.

  4. Állítsunk össze egy állandó és megnyugtató lefekvés előtti rutint, mely 20-30 percig tart és gyermekünk hálószobájában végződik. Hatásos, ha gyermekünk kedvenc könyvét olvassuk fel többször, mint minden egyes alkalommal egy újat, mert a kedvenc könyv már ismert történet számára. Kerüljük a félelmetes történeteket és TV műsorokat.

  5. Kerüljük az énekléssel vagy ringatással való altatást, mert ha gyermekünk felébred az éjszaka közepén, akkor előfordulhat, hogy újra az énekre vagy ringatásra lesz szüksége annak érdekében, hogy elaludjon. Ez az úgynevezett "sleep-onset association disorder" (ez egyfajta alvászavar). Ha már most is így alszik el gyermekünk, próbáljuk meg fokozatosan leszoktatni róla és inkább adjunk neki egy átmeneti tárgyat, mellyel rendszeresen elalszik. Ez lehet egy kedvenc takaró vagy akár egy plüssállat.

  6. Győződjünk meg róla, hogy gyermekünk jól érzi magát a szobájában és az ágyában is. Ruha és takaró ne korlátozza a mozgásban, illetve a szoba hőmérséklete ne legyen se túl meleg se túl hideg.

  7. Ha a gyermekünk hív bennünket miután már elhagytuk a szobáját, ne reagáljunk rögtön. Ez emlékeztetni fogja őt, hogy aludnia kellene már és ez esélyt ad arra, hogy megnyugtassa önmagát és akár még vissza is aludjon miközben vár ránk.

  8. Ha gyermekünk kijön a szobájából miután már ágyba tettük, nyugodtan de határozottan kísérjük vissza szobájába és emlékeztessük, hogy már alvás idő van.

  9. Adjunk gyermekünknek eszközöket, melyek segíthetik legyőzni félelmét. Ez lehet egy zseblámpa, vagy egy nagy plüssállat ami "megvédi".

  10. Találjunk ki egy jutalomrendszert. Minden este amikor gyermekünk időben megy ágyba és ott is marad egész éjszaka, akkor adjunk neki egy csillagot, három csillagnál pedig egy jutalmat.

A fent leírtak csupán tanácsok orvosoktól és más egészségügyi szakértőktől ezáltal tényként nem kezelhetők. Mindig forduljon saját orvosához közvetlen tanácsért saját vagy mások egészségével kapcsolatban.

Tetszett amit olvastál? Mondd el a véleményed!